Sant Bartomeu (Ferreries)
Les festes patronals de Ferreries se celebren els dies 23, 24 i 25 d’agost en honor a l’apòstol sant Bartomeu.
Apunts històrics
El seu origen, clarament religiós, es remunta al segle XIV, quan es va crear la parròquia a la qual coincidint amb la creació de la parròquia a la qual va donar origen el primitiu nucli de població. Llavores, l’Obreria de Sant Bartomeu, organització de seglars encarregats d’atendre l’administració de la parròquia, que eren anomenats obrers o caixers, tenien la responsabilitat de recaptara formatge i blat a fi de dedicar els guanys al manteniment de l’església i a l’organització de la festa.
Com que en aquell temps la gent vivia disseminada, prest fet van haver d’utilitzar els cavalls com a mitjà de transport per acudir als oficis celebrats en honor del sant patró. Així fou com, amb el temps, el cavall va adquirir un paper protagonista en la celebració de les festes.
Estructura i desenvolupament de la festa
Dissabte de Sant Bartomeu
Les festes de Sant Bartomeu comencen amb el lliurament del penó del sant al caixer sobreposat, al migdia, i el primer toc de fabiol. D’uns anys ençà, en aquest acte tots els assistents entonen l’Himne a Ferreries que va compondre mestre Biel Cardona amb lletra del senyor Bernadí, vicari de Ferreries entre 1910 i 1920. A continuació, la Junta de Caixers i el fabioler reparteixen les tradicionals candeles de Sant Bartomeu per tot el poble.
Al capvespre, el fabioler recull el caixer sobreposat i, després de demanar el permís corresponent al caixer batle, comencen a replegar la Colcada. La comitiva s’obre amb el caixer fabioler, que indica el recorregut al so de tambor i el flabiol, i el segueixen els altres membres de la cavalcada per ordre de menor a major. Tanquen la comitiva un representant de l’Església (el caixer capellà) i un altre de l’Ajuntament (el caixer batle), que són els qui presideixen les festes.

Formada tota la Colcada, es dirigeixen al Pla de l’Església per fer el Jaleo i, posteriorment, es fan les tradicionals voltes pels carrers de Ferreries. Els actes del Dissabte de Sant Bartomeu acaben a la parròquia, amb el res de les solemnes Completes en honor de l’apòstol sant Bartomeu.
Dia de Sant Bartomeu
El dia de la festa la Colcada es comença a replegar a les nou del matí i, ja formada, té lloc el Jaleo al Pla de l’Església, al final del qual es fa l’acte de lliuarment de les canyes verdes amb la cullereta de plata a tots els participants.
Després del Jaleo i de fer les voltes tradicionals pels carrers de Ferreries, es fa la Missa de Caixers a l’església de Sant Bartomeu, on els caixers reparetixen l’aigua-ros entre els assistents a l’acte.
Per acabar, caixers i cavallers es dirigeixen a la Beguda de Caixers i, en acabar, s’acomiaden els càrrecs de la Colcada i els cavallers reparteixen l’aigua-ros per les cases de Ferreries.
Actes complementaris
Les festes de Sant Bartomeu, com la resta de festes patronals, també han viscut una evolució en el temps, de manera que amb els anys s’han anat afegint actes a aquells més tradicionals.
Cercaviles
Són part imprescindible de la festa, sobretot per als més petits, les cercaviles de la comparsa de capgrossos que tenen lloc el dissabte de la festa a la tarda i el matí del dia de Sant Bartomeu, mentre el fabioler fa el replec de la Colcada. Aquesta comparsa està formada per sis capgrossos molt estimats a Ferreries i que es coneixen amb el nom de Tomeu Berruga, Panxa-rotja, sa Vella, es de Ses Ulleres i es Joves.
Jaleo d’Ases
L’endemà de la festa també s’ha estès el costum d’organitzar un Jaleo d’Ases protagonitzat per onze joves de Ferreries que, sempre respectant aquests animals, fan un jaleo carregat de bon humor.
Tots els actes de les festes es recullen en uns Protocols que es van actualitzant periòdicament per tal que quedin reflectits els canvis introduïts tant pel que fa al desenvolupament dels diferents actes de les festes de Sant Bartomeu com a la indumentària dels participants. La darrera modificació dels Protocols és del mes de juliol de 2010.