Menorca és una illa mediterrània que va pertànyer a la corona Britànica, fa més de dos cents anys, durant gairebé tot el segle XVIII.
Milers de mariners i de soldats anglesos protegien l’illa i eren clients de les tavernes locals on no trobaven l’aiguardent llavors de moda a la seva pàtria: el GIN.
Prest uns artesans maonesos van trobar la solució al problema: importar baies de ginebró i fabricar gin a l’illa a partir de l’alcohol vinícola propi de la mediterrània.
D’aquesta manera el GIN, beguda nòrdica, s’aclimatà amb èxit a Menorca. El GIN al llarg dels segles XVIII i XIX es va anar consolidant com a beguda popular i es va fer inseparable de tot esdeveniment remarcable tant familiar com

XORIGUER. És el nom del vell molí de vent existent des de 1784, en el qual nombroses generacions de la família PONS havien convertit quintars de blat en blanca farina.
MIGUEL PONS JUSTO, hereu de tan llarga tradició artesana, volgué abocar les virtuts d’aquesta – tradició, qualitat, cura – en la seua empresa licorera i per açò elegí com a emblema no només el nom sinó també la imatge del centenari negoci familiar: l’esvelt molí amb les seues aspes al vent.
GIN XORIGUER

Pels seus orígens, tradició i característiques mediterrànies el GIN XORIGUER ha merescut el reconeixement en tota la Unió Europea de la denominació d’especialitat tradicional garantida o denominació específica d’elaboració. E.T.G. MAÓ-MENORCA. XORIGUER segueix essent avui una empresa familiar amb projecció de futur, fidel als seus orígens i a una continuada labor artesana, amb el desig de complaure amb el seu elaborat GIN XORIGUER a tots els seus clients i amics.

font: http://www.xoriguer.es