🎉 🐎 🌟 F E S T E S D E M E N O R C A 🎉 🐎 🌟

🎉  🐎  🌟  F E S T E S D E M E N O R C A  🎉  🐎  🌟

FESTES DE SANT BARTOMEU • FERRERIES

Sant Bartomeu (Ferreries)


Les festes patronals de Ferreries se celebren els dies 23, 24 i 25 d’agost en honor a l’apòstol sant Bartomeu.

Apunts històrics
El seu origen, clarament religiós, es remunta al segle XIV, quan es va crear la parròquia a la qual coincidint amb la creació de la parròquia a la qual va donar origen el primitiu nucli de població. Llavores, l’Obreria de Sant Bartomeu, organització de seglars encarregats d’atendre l’administració de la parròquia, que eren anomenats obrers o caixers, tenien la responsabilitat de recaptara formatge i blat a fi de dedicar els guanys al manteniment de l’església i a l’organització de la festa.

Com que en aquell temps la gent vivia disseminada, prest fet van haver d’utilitzar els cavalls com a mitjà de transport per acudir als oficis celebrats en honor del sant patró. Així fou com, amb el temps, el cavall va adquirir un paper protagonista en la celebració de les festes.
Estructura i desenvolupament de la festa
Dissabte de Sant Bartomeu
Les festes de Sant Bartomeu comencen amb el lliurament del penó del sant al caixer sobreposat, al migdia, i el primer toc de fabiol. D’uns anys ençà, en aquest acte tots els assistents entonen l’Himne a Ferreries que va compondre mestre Biel Cardona amb lletra del senyor Bernadí, vicari de Ferreries entre 1910 i 1920. A continuació, la Junta de Caixers i el fabioler reparteixen les tradicionals candeles de Sant Bartomeu per tot el poble.

Al capvespre, el fabioler recull el caixer sobreposat i, després de demanar el permís corresponent al caixer batle, comencen a replegar la Colcada.
 La comitiva s’obre amb el caixer fabioler, que indica el recorregut al so de tambor i el flabiol, i el segueixen els altres membres de la cavalcada per ordre de menor a major. Tanquen la comitiva un representant de l’Església (el caixer capellà) i un altre de l’Ajuntament (el caixer batle), que són els qui presideixen les festes.

Formada tota la Colcada, es dirigeixen al Pla de l’Església per fer el Jaleo i, posteriorment, es fan les tradicionals voltes pels carrers de Ferreries. Els actes del Dissabte de Sant Bartomeu acaben a la parròquia, amb el res de les solemnes Completes en honor de l’apòstol sant Bartomeu.

Dia de Sant Bartomeu
 
El dia de la festa la Colcada es comença a replegar a les nou del matí i, ja formada, té lloc el Jaleo al Pla de l’Església, al final del qual es fa l’acte de lliuarment de les canyes verdes amb la cullereta de plata a tots els participants.

Després del Jaleo i de fer les voltes tradicionals pels carrers de Ferreries, es fa la Missa de Caixers a l’església de Sant Bartomeu, on els caixers reparetixen l’aigua-ros entre els assistents a l’acte.

Per acabar, caixers i cavallers es dirigeixen a la Beguda de Caixers i, en acabar, s’acomiaden els càrrecs de la Colcada i els cavallers reparteixen l’aigua-ros per les cases de Ferreries.

Actes complementaris
Les festes de Sant Bartomeu, com la resta de festes patronals, també han viscut una evolució en el temps, de manera que amb els anys s’han anat afegint actes a aquells més tradicionals.
Cercaviles
Són part imprescindible de la festa, sobretot per als més petits, les cercaviles de la comparsa de capgrossos que tenen lloc el dissabte de la festa a la tarda i el matí del dia de Sant Bartomeu, mentre el fabioler fa el replec de la Colcada. Aquesta comparsa està formada per sis capgrossos molt estimats a Ferreries i que es coneixen amb el nom de Tomeu Berruga, Panxa-rotja, sa Vella, es de Ses Ulleres i es Joves.

Jaleo d’Ases
L’endemà de la festa també s’ha estès el costum d’organitzar un Jaleo d’Ases protagonitzat per onze joves de Ferreries que, sempre respectant aquests animals, fan un jaleo carregat de bon humor.

Tots els actes de les festes es recullen en uns Protocols que es van actualitzant periòdicament per tal que quedin reflectits els canvis introduïts tant pel que fa al desenvolupament dels diferents actes de les festes de Sant Bartomeu com a la indumentària dels participants. La darrera modificació dels Protocols és del mes de juliol de 2010.

FESTES DE SANT JOAN • CIUTADELLA DE MENORCA

FESTES DE SANT MARTI • ES MERCADAL

FESTES DE SANT ANTONI • FORNELLS

FESTES DE SANT JAUME • ES CASTELL

FESTES DE SANT CRISTÒFOL • ES MIGJORN GRAN

FESTES DE SANT GAIETÀ • LLUCMAÇANES

FESTES DE SANT LLORENÇ • ALAIOR

FESTES DE SANT CLIMENT • SANT CLIMENT

FESTES DE SANT BARTOMEU • FERRERIES

FESTES DE SANT LLUIS • SANT LLUIS

FESTES DE LA MARE DE DÉU DE GRÀCIA • MAÓ

FESTES DE MENORCA

FESTES DE MENORCA
A Menorca, anualment i al llarg de l’estiu, cada poble i ciutat de l’illa celebra les seves festes tradicionals, que la gent espera i viu amb il·lusió. La festa menorquina és protagonitzada pels cavalls i els seus genets...

ORÍGEN DE LES FESTES

ORÍGEN DE LES FESTES
L’origen de les festes de Menorca és religiós. Després de la conquesta de Menorca el 1287 per Alfons el Liberal, l’illa passà a mans de la corona aragonesa...

HISTÒRIA DE LES FESTES

HISTÒRIA DE LES FESTES
Les festes patronals de Menorca són de tradició centenària que tenen el seu origen a les Festes de Sant Joan, que se celebren en Ciutadella des del segle XIV.

LES FESTES PATRONALS

LES FESTES PATRONALS
A Menorca, anualment i al llarg de l’estiu, cada poble i ciutat de l’illa celebra les sevesfestes tradicionals, que la gent espera i viu amb il·lusió...

ORNAMENTS DELS CAVALLS

ORNAMENTS DELS CAVALLS
Els cavalls que participen en la Colcada són guarnits de diverses maneres en correspondència amb la categoria del seu caixer o cavaller...

JUNTA DE CAIXERS

JUNTA DE CAIXERS
Les festes de Menorca són presidides i dirigides per la Junta de Caixers, que és el grup de persones responsables del bon funcionament de la festa i està formada pels representants de l’antiga societat illenca...

INDUMENTARIA

INDUMENTARIA
La indumentària dels membres de la Colcada ha evolucionat amb el temps segons els corrents de la moda...

CAVALL MENORQUÍ

CAVALL MENORQUÍ
L’element bàsic actual de les festes de Menorca és el cavall de raça menorquina, ja que sense aquest animal noble la festa no seria el que és...

POMADA Ò GIN AMB LLIMONADA

POMADA Ò GIN AMB LLIMONADA
La pomada o gin amb llimonada és una beguda típica deMenorca, que s’obté mesclant gin de Menorca (Gin Xoriguer) amb llimonada carbonatada....

LA COLCADA

LA COLCADA
La qualcada, està formada pel conjunt de caixers i cavallers que participen en les festes menorquines...

GIN XORIGUER

GIN XORIGUER
Milers de mariners i de soldats anglesos protegien l’illa i eren clients de les tavernes locals on no trobaven l’aiguardent llavors de moda a la seva pàtria: el GIN...

🎉 🐎 🌟 F E S T E S D E M E N O R C A 🎉 🐎 🌟

🎉  🐎  🌟  F E S T E S D E M E N O R C A  🎉  🐎  🌟